Despre noi

Centrul Iochebed Suceava s-a deschis oficial în luna martie 2000 (prin implicarea unei tinere absolvente a Universităţii Emanuel din Oradea, care a avut pe suflet să ajute femeile din oraşul ei natal), fiind al treilea centru din România deschis de Sharon şi Ricardo Herrera, o familie din S.U.A., care au fost impresionaţi de numarul mare de avorturi care s-a făcut după 1990 si care au susţinut activitatea acestor centre timp de 5 ani.

Din ianuarie 2005 am intrat sub umbrela protectoare a organizaţei „M.A.M.I.”,  înfiinţată în februarie 2002 în Florida. Scopul Organizaţiei „M.A.M.I.” este de a organiza, instrui, echipa, încuraja şi finanţa Centrele de criza de sarcina din Romania („M.A.M.A.” si Iochebed).

Centrul Iochebed luptă pentru dreptul la viaţă a copilului nenăscut si pentru dreptul femeii de a fi informată înainte de a lua o decizie cu privire la efectuarea unui avort. Deşi  societatea în care trăim este  dominată de legile tolerante ale Uniunii Europene, avortul rămâne o problemă majoră pentru România conform statisticilor existente:

  • Numărul avorturilor făcute în România între 1958 şi 2008 depăşeşte populaţia actuală a ţării. Potrivit ziarului România Liberă, în 50 de ani, româncele au făcut peste 22 de milioane de întreruperi de sarcină. Asta în contextul în care, România are în prezent puţin peste 21.500.000 de cetăţeni. Totodată, statisticile oficiale arată că un record absolut la întreruperi de sarcină a fost înregistrat în 1965 – peste 1.100.000 de avorturi. În primul an de după căderea comunismului au fost făcute 992.000 de întreruperi de sarcină.
  • Media avorturilor din România o depăşeşte pe cea din Vest. În timp ce la noi revin, în medie, trei avorturi în viaţa unei femei, în Occident o femeie a făcut, tot în medie, cel mult un avort.
  • Numărul avorturilor din România reprezintă mai mult de două treimi din numărul total al naşterilor, arată statistici ale Ministerului Sănătăţii. Pe parcursul anului 2005, au recurs la avort 160.000 de femei, iar numărul naşterilor a fost de 220.000. Cele mai multe avorturi se înregistrează în rândul femeilor cu venituri reduse şi cu un nivel scăzut de educaţie.
  • În anul 2005, 17.000 de adolescente cu vârsta între 15 şi 19 ani au făcut avort. După trei întreruperi de sarcină, creşte cu 15 % posibilitatea infertilităţii şi pot să apară şi infecţii ale aparatului genital.