Sarcina nedorita

Profilul unei femei aflată într-o criză de sarcină nedorită

Orice femeie la vârsta la care poate concepe şi este activă sexual poate deveni o femeie  în criză de sarcină nedorită, indiferent de fondul ei etnic, socio-economic, religios, educaţional sau de starea ei civilă. În timp ce fiecare femeie este unică în privinţa situaţiei ei particulare şi a răspunsului ei la această situaţie, toate femeile care se confruntă cu o criză de sarcină nedorită au în comun trei lucruri:

  • este speriată
  • este supusă unor presiuni covârşitoare
  • are slăbiciuni, dar are de asemenea şi puncte forte

Ea este speriată

O criză este declanşată de o sarcină neplanificată. Din aceste motive femeia care se confruntă cu o criză de sarcină nedorită  experimentează o  varietate de sentimente, cum ar fi: mânie, vinovăţie, inutilitate şi neajutorare. Varietatea  şi intensitatea sentimentelor experimentate este diferită pentru fiecare femeie, dar tuturor femeilor le este teamă. Această frică este legată de o varietate de factori,ca de exemplu, cum să le spună părinţilor, prietenului sau soţului, cum să se descurce financiar, cum să-şi termine şcoala şi cum îi va schimba copilul viaţa. Această teamă mereu prezentă stă ca un nor întunecat deasupra femeii. Frica îi îngreunează capacitatea de a gândi clar şi de a lua o hotarâre cu privire la viaţa copilului ei nenăscut.

Ea este supusă unor presiuni mari

Femeile care trec printr-o criză de sarcină nedorită sunt supuse unei presiuni extraordinare. Aceste presiuni pot fi interne, care provin din interiorul sinelui (atitudini, credinţe, standard sau valori), dar pot fi si externe, venind din afara ei (oamenii din jurul ei, circumstanţele, cultura sau biserica). Femeile care sunt sub presiune şi nu văd nici o ieşire sunt mult mai predispuse la a lua o decizie grăbită pentru a scăpa de sarcină.

Ea are slăbiciuni, dar are şi puncte forte

Toţi avem atuuri personale precum şi slabiciuni. Este important să ne amintim că acesta este valabilă şi pentru femeia care se confruntă cu o criză de sarcina nedorită. Aflată in mijlocul unei crize este mai usor pentru femeie să se concentreze pe slăbiciunile ei şi să-şi uite atuurile.